SSEA är vinnare av årets Stockholmsbyggnad!

2024-06-05

SSEA har vunnit priset Årets Stockholmsbyggnad 2024 med Ersta Nya Sjukhus.

Årets Stockholmsbyggnad är en årlig tävling. Vinnaren röstas fram av stockholmarna och priset kan gå till såväl en ny byggnad eller park som till en större renovering eller ombyggnation. I år gick den till SSEAs fina projekt Ersta Nya Sjukhus, med närmare 500 rösters vinstmarginal.

Juryns motivering

 

‘Ett fint exempel på hur en byggnad trots en stor volym och moderna arkitektur kan samverka väl med stadsbilden i den historiska kontexten. Byggnaden ger ett stort mervärde, en modern och integrerad struktur som är utformad för att främja både medicinsk utveckling och patientens välmående’, säger juryns ordförande stadsbyggnadsborgarrådet Jan Valeskog.

Tävlingen

 

Tävlingen startade med en nomineringsperiod som pågick till den 7 februari. Där kunde alla som ville lämna förslag. De nominerade byggnaderna presenterades för en jury som utsåg tio finalister. Juryn utgick från byggnadens arkitektur, hållbarhet, innovation och betydelse för Stockholm. Den 16 april inleddes en omröstning via webb, mejl och brev. Omröstningen var öppen för alla och pågick till och med den 27 maj.

Vinnaren, Årets Stockholmsbyggnad 2024, presenterades den 4 juni.

Årets Stockholmsbyggnad anordnas i år för 15:e gången. Tio finalister valdes ut av en jury som utgått från projektens arkitektur, hållbarhet, innovation och betydelse för Stockholm.